Sorting
Source
Books
(4)
Form of Work
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Status
available
(6)
only on-site
(2)
Branch
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Author
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Lekarze
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Subject
Dietetyka
(4)
Odżywianie
(3)
Leczenie żywieniowe
(2)
Uczucia
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Leczenie dietą
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Żywienie chorych
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(4)
Domain
Medycyna i zdrowie
(4)
Psychologia
(2)
Słowo kluczowe
dietoprofilaktyka
(4)
dietoterapia
(4)
aktywność fizyczna
(2)
bulimia
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dieta
(2)
edukacja żywieniowa
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
normy żywienia
(2)
nutrigenetyka
(2)
otyłość
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychodietetyka
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
suplement diety
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zdrowie publiczne
(2)
białka
(1)
diety
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
składniki mineralne
(1)
tłuszcze
(1)
układ pokarmowy
(1)
witaminy
(1)
węglowodany
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zapotrzebowanie energetyczne
(1)
żywienie
(1)
żywienie kliniczne
(1)
4 results Filter
E-book
In basket
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Do udostępnienia na czytniku e-book.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.41.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18621.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17962 [Magazyn 1], P.17963 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Book
In basket
Psychodietetyka / redakcja naukowa Anna Brytek-Matera ; [autorzy: Małgorzata Adamczyk-Zientara i 32 innych]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020r. (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. E.124.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again