Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dziechciarz Piotr
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Lange Ewa
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Lekarze medycyny rodzinnej
(1)
Pediatrzy
(1)
Temat
Alergia
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Gastroenterologia dziecięca
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Słowo kluczowe
dieta eliminacyjna
(3)
dzieci
(2)
białka
(1)
biegunka
(1)
choroby
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
ciąża
(1)
dietetyka
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
karmienie
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
organizm człowieka
(1)
składniki mineralne
(1)
tłuszcze
(1)
witaminy
(1)
węglowodany
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(W Gabinecie Lekarza Specjalisty. Pediatria)
Na okładce skrócony spis treści.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Gastroenterologia dziecięca to specjalność medyczna, która rozwija się w niezwykle szybkim tempie. Wiedza i wytyczne nieustannie się zmieniają, a nowe dowody naukowe wpływają na dotychczasowe zasady diagnostyki, rozpoznawania oraz leczenia wielu chorób i zaburzeń gastrologicznych. Publikacja z serii "W gabinecie lekarza specjalisty. Gastroenterologia dziecięca. Współczesne spojrzenie" to drugie – rozszerzone – wydanie, które zawiera najczęstsze problemy gastrologiczne u dzieci, przedstawione w sposób zwięzły, rzeczowy i oparty na najnowszych, wiarygodnych danych naukowych. Autorzy, eksperci w dziedzinie gastroenterologii, przygotowali poszczególne rozdziały, bazując na wytycznych renomowanych towarzystw naukowych, takich jak: Europejskie i Północnoamerykańskie Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Amerykańska Akademia Pediatrii oraz Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23908.XVIII.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta eliminacyjna / Joanna Dronka-Skrzypczak. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2020. - 187, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 183-184. Indeks.
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na ten temat mówi nauka? I najważniejsze - jak podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić? Poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22036.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22035.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 1 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] strona : illustracje ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14488 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.14487.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15432.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej