Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(97)
Forma i typ
Książki
(91)
Publikacje fachowe
(17)
Poradniki i przewodniki
(14)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje naukowe
(9)
E-booki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(113)
tylko na miejscu
(76)
wypożyczone
(9)
nieokreślona
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(53)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(65)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(77)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(3)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(3)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(13)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(5)
Przysławski Juliusz
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Rychlik Ewa
(4)
Wolnicka Katarzyna
(4)
Włodarek Dariusz
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Ostrowska Lucyna
(3)
Przygoda Beata
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Sajór Iwona
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Charzewska Jadwiga
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciechaniewicz Wiesława
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Godlewska Renata A
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Magiera Leszek
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Payne Anne
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Poniewierka Elżbieta
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Rzadkowolska Katarzyna
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Walaszek Robert
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andruszko Robert
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Antos Elżbieta
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bałanda-Bałdyga Agnieszka
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(30)
2010 - 2019
(53)
2000 - 2009
(14)
Okres powstania dzieła
2001-
(56)
Kraj wydania
Polska
(95)
Missouri (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(94)
angielski
(3)
Odbiorca
Lekarze
(10)
Dietetycy
(9)
Szkoły wyższe
(8)
Dietetycy i żywieniowcy
(6)
Studenci
(3)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Dermatolodzy
(1)
Diabetolodzy
(1)
Komsetolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Pielęgniarki
(1)
Temat
Dietetyka
(25)
ODŻYWIANIE
(14)
Leczenie dietą
(13)
Odżywianie
(13)
Zdrowe odżywianie
(13)
Leczenie żywieniowe
(7)
Żywienie
(6)
DIETETYKA
(5)
Potrawy dietetyczne
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Żywienie chorych
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Nowotwór
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
Żywność
(4)
FIZYKOTERAPIA
(3)
Higiena
(3)
Pielęgniarstwo
(3)
Składniki odżywcze
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Żywienie sportowców
(3)
CUKRZYCA
(2)
Celiakia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby serca
(2)
Ciąża
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dzieci
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Leczenie
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
Położnictwo
(2)
Profilaktyka zdrowotna
(2)
Starość
(2)
Suplementy diety
(2)
Trening sportowy
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
Układ trawienny
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Alergia
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania naukowe
(1)
Bromatologia
(1)
CHOROBY
(1)
CHORZY
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby skóry
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby żołądka
(1)
Chorzy
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dwunastnica
(1)
Dziecko chore
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Enterostomia
(1)
Farmakoterapia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gazy jelitowe
(1)
HOTELARSTWO
(1)
INSULINA
(1)
Insulinooporność
(1)
Jakość życia
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kinezjologia edukacyjna
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Ludzie starzy
(1)
MEDYCYNA
(1)
Macierzyństwo
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Młodzież
(1)
NIEDOŻYWIENIE
(1)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(18)
Poradnik
(15)
Wydawnictwa popularne
(10)
Opracowanie
(7)
Przepisy kulinarne
(7)
Monografia
(6)
PODRĘCZNIKI
(5)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
Praca zbiorowa
(4)
Książka kucharska
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Jadłospis
(1)
LITERATURA
(1)
MEDYCYNA
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(49)
Kulinaria
(4)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Psychologia
(3)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Słowo kluczowe
dieta
(65)
żywienie
(41)
dietetyka
(23)
otyłość
(12)
żywność
(9)
cukrzyca
(8)
leczenie żywieniowe
(7)
odżywianie
(7)
składniki odżywcze
(7)
witaminy
(7)
zaburzenia odżywiania
(7)
zdrowie
(7)
dietoterapia
(6)
aktywność fizyczna
(5)
dzieci
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
nutrigenetyka
(5)
odżywianie się
(5)
składniki mineralne
(5)
suplement diety
(5)
tłuszcze
(5)
udar mózgu
(5)
węglowodany
(5)
bulimia
(4)
choroby układu krążenia
(4)
ciąża
(4)
dietoprofilaktyka
(4)
elektroterapia
(4)
epidemiologia
(4)
opieka paliatywna
(4)
pielęgniarstwo
(4)
profilaktyka
(4)
zatrucie pokarmowe
(4)
HIV
(3)
bezpieczeństwo
(3)
białka
(3)
bioterroryzm
(3)
borowina
(3)
choroby
(3)
choroby nowotworowe
(3)
choroby przewlekłe
(3)
choroby serca
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
choroby wątroby
(3)
dietetyka kliniczna
(3)
edukacja żywieniowa
(3)
fizjoterapia
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie
(3)
leczenie dietetyczne
(3)
ludzie starzy
(3)
masaż
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
niedożywienie
(3)
nowotwór
(3)
odnowa biologiczna
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki pokarmowe
(3)
sport
(3)
stomia jelitowa
(3)
układ pokarmowy
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zdrowie publiczne
(3)
łuszczyca
(3)
żywienie dojelitowe
(3)
żywienie pozajelitowe
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
AIDS
(2)
anoreksja
(2)
białka pokarmowe
(2)
celiakia
(2)
cewnikowanie
(2)
chorzy
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
depresja
(2)
dermatologia
(2)
dieta eliminacyjna
(2)
dieta ketogeniczna
(2)
dieta ketogenna
(2)
dietetyka sportowa
(2)
diety
(2)
farmakoterapia
(2)
fitness
(2)
ginekologia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
insulinooporność
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
magnetoterapia
(2)
medycyna sportowa
(2)
młodzież
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
97 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Food, economics and health / Alok Bhargava. - Oxford : Oxford University Press, 2008. - XI, 221 s. : il. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 188-203. Indeks.
Drawing on the author's extensive and varied research, this book provides readers with a firm grounding in the concepts and issues across several disciplines including economics, nutrition, psychology and public health in the hope of improving the design of food policies in the developed and developing world. Using longitudinal (panel) data from India, Bangladesh, Kenya, the Philippines, Vietnam, and Pakistan and extending the analytical framework used in economics and biomedical sciences to include multi-disciplinary analyses, Alok Bhargava shows how rigorous and thoughtful econometric and statistical analysis can improve our understanding of the relationships between a number of socioeconomic, nutritional, and behavioural variables on a number of issues like cognitive development in children and labour productivity in the developing world. These unique insights combined with a multi-disciplinary approach forge the way for a more refined and effective approach to food policy formation going forward. A chapter on the growing obesity epidemic is also included, highlighting the new set of problems facing not only developed but developing countries. The book also includes a glossary of technical terms to assist readers coming from a variety of disciplines.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14039 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostępna w strefie B.
Bibliogr. s. 146-147.
"Cel autorów stanowi popularyzacja zasad leczenia dietą niskofenyloalaninową w oparciu o system wymienników fenyloalaninowych. Czytelnik jest zapoznawany krok po kroku z wymiennikami WPhe oraz przyporządkowanymi im kolorami, co ułatwia orientację w bezpieczeństwie spożycia róznych produktów, algorytmami budowania diety i sprawdzonymi przepisami kulinarnymi" [rec. Kamil K. Hozyasz]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18364.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18365.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18367.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18366.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20890.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20889.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
(Studia i Monografie - Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego 179)
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach.
Zaproponowane przez autorów opracowania rozwiązań tych problemów i zaprezentowane wyniki opieki mogą być przykładami dobrej i wzorcowej praktyki w leczeniu i pielęgnowaniu pacjentów. Zawarto tutaj opisy przypadków pacjentów z chorobą wrzodową żołądka, po resekcji żołądka, dziecka z przetrwałym przewodem tętniczym Botalla, chorobą zwyrodnieniową stawów, po amputacji kończyny dolnej, z zapaleniem płuc, po zabiegu strumectomii oraz po częściowej resekcji tchawicy. Monografię kończy rozdział opisujący udzielanie porady pielęgniarskiej w POZ pacjentom po przebytej hospitalizacji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. E.176.XVIII.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwrócono uwagę na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie Żywieniowej. Omówiono korzyści płynące z konsumowania orzechów i suszonych owoców jako ważnych elementów nowych stylów żywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania żywności w „pierwiastki życia” konieczne dla zdrowia człowieka. Zaakcentowano także znaczenie równowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu różnych rodzajów napojów, obecnych w dietach naszych czasów. Przeanalizowano również zachowania zakupowe konsumentów w kontekście łańcuchów logistycznych oraz jakości produktów żywnościowych spożywanych przez konsumentów. Niniejsza monografia przeznaczona jest zarówno dla studentów i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniającymi się stylami konsumpcji wśród społeczeństw naszych czasów, jak również dla wszystkich czytelników zaangażowanych w nowe, zdrowe podejście do jakości życia. Autorzy niniejszej publikacji są przekonani, że książka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl życia ludzi w XXI wieku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18199.IX.16.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20143.IX.16.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20142.IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opieka nad kobietą ciężarną / redakcja naukowa Agnieszka M. Bień. - WYdanie 1 - drodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018 - 368 stron : ilustracje ; 24 cm.
(Biblioteka Położnej)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Prawidłowo sprawowana opieka nad kobietą ciężarną pozwala w znacznym stopniu zapobiec groźbie wystąpienia powikłań zarówno u matki, jak i płodu, a później także noworodka. W obecnym systemie opieki zdrowotnej wciąż wzrasta rola położnej, która powinna brać czynny udział w prowadzeniu ciąży o fizjologicznym przebiegu oraz w wykrywaniu stanów patologicznych, wymagających specjalistycznej interwencji. Autorzy publikacji zrealizowali ambitny cel opracowania przeznaczonych właśnie dla położnych standardów opieki zdrowotnej nad kobietą ciężarną, rodzącą, położnicą oraz noworodkiem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18490.XVIII.1.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21643.XVIII.1.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18694.XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Bartuzi Zbigniew (1954- ) Autor Bazańska Marta Autor Bednarczyk-Bochenek Izabella Autor Bieńko Natalia Autor Charzewska Jadwiga Autor Ciechanowski Kazimierz (1957- ) Autor Cięszczyk Paweł Autor Domańska-Senderowska Daria Autor Durkalec-Michalski Krzysztof Autor Frączek Barbara Autor Fürstenberg Ewa Autor Gacek Maria Autor Gajewska Danuta Autor Gawrecki Andrzej Autor Grabowska Izabela Autor Gronowska-Senger Anna Autor Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej) Autor Hamułka Jadwiga Autor Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna) Autor Jegier Anna Autor Klimek Andrzej (1968- ) Autor Kopiczko Anna (kultura fizyczna) Autor Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata Autor Krysztofiak Hubert Autor Krzywański Jarosław (medycyna) Autor Książek Anna Autor Kurach Dariusz Autor Łoniewski Igor Autor Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna) Autor Makarewicz-Wujec Magdalena Autor Malczewska-Lenczowska Jadwiga Autor Mamcarz Artur Autor Marlicz Wojciech Autor Mazur-Kurach Paulina Autor Mikulski Tomasz Autor Nowacka Estera Autor Orysiak Joanna Autor Palma Joanna Autor Parol Damian Autor Pięta Aleksandra Autor Podgórski Tomasz Autor Podkowska Jagoda Autor Pokrywka Andrzej Autor Przygoda Beata Autor Przysławski Juliusz Autor Pysz Mirosław Autor Sawczuk Marek Autor Schlegel-Zawadzka Małgorzata Autor Siderek Marek Autor Słowińska-Lisowska Małgorzata Autor Somow Urszula Autor Stachowska Ewa Autor Śliż Daniel Autor Tomaszewski Piotr Autor Tyrała Florentyna Autor Wełnicki Marcin Autor Włodarek Dariusz Autor Zagrodna Aleksandra Autor Zembroń-Łacny Agnieszka. Autor Zep Wojciech Autor Ziemba Andrzej Autor Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- ) Autor Klukowski Krzysztof (1945- ) Recenzja Kolarzyk Emilia Recenzja
Odbiorca
Gatunek
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18661.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18660.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Bartuzi Zbigniew (1954- ) Autor Bazańska Marta Autor Bednarczyk-Bochenek Izabella Autor Bieńko Natalia Autor Charzewska Jadwiga Autor Ciechanowski Kazimierz (1957- ) Autor Cięszczyk Paweł Autor Domańska-Senderowska Daria Autor Durkalec-Michalski Krzysztof Autor Frączek Barbara Autor Fürstenberg Ewa Autor Gacek Maria Autor Gajewska Danuta Autor Gawrecki Andrzej Autor Grabowska Izabela Autor Gronowska-Senger Anna Autor Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej) Autor Hamułka Jadwiga Autor Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna) Autor Jegier Anna Autor Klimek Andrzej (1968- ) Autor Kopiczko Anna (kultura fizyczna) Autor Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata Autor Krysztofiak Hubert Autor Krzywański Jarosław (medycyna) Autor Książek Anna Autor Kurach Dariusz Autor Łoniewski Igor Autor Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna) Autor Makarewicz-Wujec Magdalena Autor Malczewska-Lenczowska Jadwiga Autor Mamcarz Artur Autor Marlicz Wojciech Autor Mazur-Kurach Paulina Autor Mikulski Tomasz Autor Nowacka Estera Autor Orysiak Joanna Autor Palma Joanna Autor Parol Damian Autor Pięta Aleksandra Autor Podgórski Tomasz Autor Podkowska Jagoda Autor Pokrywka Andrzej Autor Przygoda Beata Autor Przysławski Juliusz Autor Pysz Mirosław Autor Sawczuk Marek Autor Schlegel-Zawadzka Małgorzata Autor Siderek Marek Autor Słowińska-Lisowska Małgorzata Autor Somow Urszula Autor Stachowska Ewa Autor Śliż Daniel Autor Tomaszewski Piotr Autor Tyrała Florentyna Autor Wełnicki Marcin Autor Włodarek Dariusz Autor Zagrodna Aleksandra Autor Zembroń-Łacny Agnieszka. Autor Zep Wojciech Autor Ziemba Andrzej Autor Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- ) Autor Klukowski Krzysztof (1945- ) Recenzja Kolarzyk Emilia Recenzja
Odbiorca
Gatunek
Do udostępniania na czytniku e-book
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.42.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9232 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Monografia przedstawia temat autoimmunologicznych chorób dermatologicznych takich jak atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz łuszczyca w nurcie holistycznym, łącząc aspekty kosmetologiczny, dietetyczny, psychologicznyoraz wizerunkowy. Publikacja skierowana jest do kosmetologów i kosmetyczek zajmujących się pielęgnacją skór zmienionych chorobowo, z atopią oraz łuszczycowych, dietetyków, psychologów, terapeutów, wisażystów, specjalistów w zakresie makijażu medycznego, studentów jak również innych osób zainteresowanych podejmowaną tematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22700.XVIII.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17962 [Magazyn 1], P.17963 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
Książka
W koszyku
Psychodietetyka / redakcja naukowa Anna Brytek-Matera ; [autorzy: Małgorzata Adamczyk-Zientara i 32 innych]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020r. (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.124.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18591.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 21996.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21995.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pielęgniarstwo : ćwiczenia : podręcznik dla studiów medycznych. T.2 / red. nauk. Wiesława Ciechaniewicz. - Wyd. 3 zm. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2006. - XXI, 426-938, [1], X s. : ryc., tab. ; 24 cm.
Ten nowoczesny podręcznik jest podstawowym źródłem wiedzy dla studentów pielęgniarstwa. Omówiono w nim zakres i charakter zadań zawodowych pielęgniarki, wynikających ze współczesnego rozumienia pielęgniarstwa, a także wyjaśniono zasady obowiązujące w praktyce działalności zawodowej. Zabiegi i procedury wykonywania zadań opiekuńczych przedstawiono w postaci algorytmów, których przyswojenie ułatwia bogaty materiał ilustracyjny. Tematyka II tomu dotyczy udziału pielęgniarki w procesie leczenia i udzielania pierwszej pomocy, udziału pielęgniarki w usprawnianiu i edukacji chorych, udziału pielęgniarki w nauczaniu pacjenta samoopieki oraz udziału pielęgniarki w opiece paliatywnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4493 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4491.XVIII.2 [Wypożyczalnia B], P.4489.XVIII.2 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4906.XVIII.2 [Czytelnia B], 4908.XVIII.2 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Pielęgniarstwo : ćwiczenia : podręcznik dla studiów medycznych. T.2 / red. nauk. Wiesława Ciechaniewicz. - Wyd. 3 zm. i uzup. (dodr.). - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2010. - XXI, 425, X s. : ryc., tab. ; 24 cm.
Ten nowoczesny podręcznik jest podstawowym źródłem wiedzy dla studentów pielęgniarstwa. Omówiono w nim zakres i charakter zadań zawodowych pielęgniarki, wynikających ze współczesnego rozumienia pielęgniarstwa, a także wyjaśniono zasady obowiązujące w praktyce działalności zawodowej. Zabiegi i procedury wykonywania zadań opiekuńczych przedstawiono w postaci algorytmów, których przyswojenie ułatwia bogaty materiał ilustracyjny. Tematyka II tomu dotyczy udziału pielęgniarki w procesie leczenia i udzielania pierwszej pomocy, udziału pielęgniarki w usprawnianiu i edukacji choych, udziału pielęgniarki w nauczaniu pacjenta samoopieki oraz udziału pielęgniarki w opiece paliatywnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13575 [Magazyn 1], P.13577 [Magazyn 1], P.13576 [Magazyn 1] (3 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy pracach. Indeks.
Choroby układu krążenia (ChUK) są dla współczesnego świata ważnym wyzwaniem zdrowotnym. Są najważniejszą przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Oddajemy do rąk czytelników jedną z pierwszych na polskim rynku wydawniczym książkę kompleksowo traktującą o żywieniu osób z chorobami serca i naczyń. W książce poruszono szereg ważnych zagadnień, w tym zaprezentowano najbardziej wartościowe diety zalecane pacjentom z chorobami serca. Złożony z wybitnych osób ze świata dietetyki, pielęgniarstwa, farmacji i medycyny, będących autorytetami w swoich dziedzinach, zespół autorski daje gwarancję rzetelnego podejścia do omawianych zagadnień. Zapewnia także wysoką jakość merytoryczną prezentowanych poglądów i rekomendacji. Połączenie szerokiej wiedzy z doświadczeniem klinicznym gwarantuje czytelnikom wysoką jakość podręcznika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18593.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22004.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22003.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach. Indeks.
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18772.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 23222.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 23221.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta eliminacyjna / Joanna Dronka-Skrzypczak. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2020. - 187, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 183-184. Indeks.
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na ten temat mówi nauka? I najważniejsze - jak podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić? Poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22036.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22035.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej