21979
Książka
W koszyku
(Monografia / Wydział Nauk Ekonomicznych. Politechnika Koszalińska.)
Wykorzystanie rolniczej przestrzeni produkcyjnej do produkcji energii ze źródeł odnawialnych jest możliwe w wielu wariantach, tj. w postaci biomasy stałej, produkcji biogazu oraz w biopaliwach transportowych. Przyjęte przez Polskę zobowiązania pakietu klimatycznego tworzą już odczuwalną presję na uprawę części areału przeznaczonego dotychczas do produkcji żywności na cele energetyczne. Wynika ona również w części z powodu problemów ze zbytem nadwyżek żywności, wzrostu cen na surowce energetyczne oraz dużemu areałowi użytków rolnych przypadających na jednego mieszkańca. Wynosi on 0,41 ha, czyli ponad dwukrotnie więcej niż wartość tego wskaźnika przypadającego na mieszkańca UE (0,19 ha). Produkcja biomasy energetycznej w Polsce nie powinna więc zagrażać produkcji żywności, tym bardziej że w Polsce istnieją ogromne rezerwy zwiększenia intensywności produkcji polowej i wzrostu wydajności. Teza ta wydaje się w pełni uzasadniona również ze względu na praktyki przeznaczania pod rośliny energetyczne w pierwszej kolejności gruntów odłogowanych oraz niskiej jakości. Ich koncentracja znajduje się na znacznych obszarach popegeerowskich, określanych jako tereny problemowe.
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17456.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
ISSN 0239-7129 oraz nr 284 odnosi się do pierwotnego tyt. serii: Monografie / Wyższa Szkoła Inżynierska w Koszalinie.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia strony 407-424.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej