22409
Book
In basket
(Monografia / Wydział Nauk Ekonomicznych. Politechnika Koszalińska.)
Wykorzystanie rolniczej przestrzeni produkcyjnej do produkcji energii ze źródeł odnawialnych jest możliwe w wielu wariantach, tj. w postaci biomasy stałej, produkcji biogazu oraz w biopaliwach transportowych. Przyjęte przez Polskę zobowiązania pakietu klimatycznego tworzą już odczuwalną presję na uprawę części areału przeznaczonego dotychczas do produkcji żywności na cele energetyczne. Wynika ona również w części z powodu problemów ze zbytem nadwyżek żywności, wzrostu cen na surowce energetyczne oraz dużemu areałowi użytków rolnych przypadających na jednego mieszkańca. Wynosi on 0,41 ha, czyli ponad dwukrotnie więcej niż wartość tego wskaźnika przypadającego na mieszkańca UE (0,19 ha). Produkcja biomasy energetycznej w Polsce nie powinna więc zagrażać produkcji żywności, tym bardziej że w Polsce istnieją ogromne rezerwy zwiększenia intensywności produkcji polowej i wzrostu wydajności. Teza ta wydaje się w pełni uzasadniona również ze względu na praktyki przeznaczania pod rośliny energetyczne w pierwszej kolejności gruntów odłogowanych oraz niskiej jakości. Ich koncentracja znajduje się na znacznych obszarach popegeerowskich, określanych jako tereny problemowe.
Media files:
Availability:
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17456.XVII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Notes:
General note
ISSN 0239-7129 oraz nr 284 odnosi się do pierwotnego tyt. serii: Monografie / Wyższa Szkoła Inżynierska w Koszalinie.
Bibliography, etc. note
Bibliografia strony 407-424.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again