22409
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi:: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Media files:
Availability:
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17316.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17315.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia strona 118.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again