21979
Książka
W koszyku
Zaparcia : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 164 strony : rysunki ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne w pracy i życiu rodzinnym. nieprawidłowe żywienie oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, aby pozbyć się zaparć. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia.
Pliki multimedialne:
Status dostępności:
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17320.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17319.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia strona 164.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej