22409
Book
In basket
Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią / Mirosław Jarosz. - Warszawa : ["MI Polska"], 2002. - 56 s. : rys., tab. ; 21 cm.
(Vademecum Pacjenta.)
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha.W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
Media files:
Availability:
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1316.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again