22415
Book
In basket
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redakcja naukowa Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki. - Wydanie 2 zmiemione - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 471, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawdiłowego żywienia w różnych okresach życia, rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa, żywienie pozajelitowe i dojelitowe oraz praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc Czytelnikowi: racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia, zrozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Media files:
Availability:
Biblioteka Główna. Magazyny
There are copies available to loan: sygn. F.240.XVIII.10 [Magazyn 1], F.241.XVIII.10 [Magazyn 1], F.242.XVIII.10 [Magazyn 1], F.243.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again