22063
Book
In basket
Inicjatywa opracowania słownika, obejmującego pojęcia związane z terminologią nauk żywieniowych, wyłoniła się na jednym z posiedzeń Komitetu Nauk Żywieniowych PAN jeszcze w latach osiemdziesiątych. Myślano wówczas głównie o ujednoliceniu pojęć, których coraz to przybywało wskutek dynamicznego rozwoju tych ważnych społecznie dyscyplin nauki, a które często są w dowolny sposób określane i interpre¬towane, jak np. termin błonnik pokarmowy czy żywność funkcjonalna. Redakcję słownika powierzono wówczas, nieżyjącemu już, prof. dr. Lechowi Hryniewieckiemu, który zwrócił się do członków Komitetu Żywienia Człowieka, reprezentujących różne specjalności nauk żywieniowych, z prośbą o przygotowanie definicji znanych im terminów. Niestety tylko niewielu członków Komitetu ustosunkowało się pozytywnie do tej propozycji.
Availability:
Biblioteka Główna. Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 2018.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again