22409
Książka
W koszyku
Truskawka i poziomka : praca zbiorowa / pod redakcją prof. dr. hab. Edwarda Żurawicza. - Wydanie 2 zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, 2005. - 293, [3], [44] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Problematyka dotycząca tradycyjnej produkcji truskawek nie zmieniła się radykalnie, nabrały jednak znaczenia nowoczesne metody produkcji i podejście do wytwarzanego surowca. Natomiast wiele aspektów prawnych produkcji, takich jak wytwarzanie materiału szkółkarskiego, prawna ochrona odmian, uregulowania dotyczące produkcji ekologicznej czy integrowanej, to nowe zagadnienia, wszechstronnie opracowywane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Większość przepisów weszła w życie z dniem przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, ale niektóre dopracowano dopiero w drugiej połowie 2004 roku. W obecnym wydaniu tej książki uwzględniono wszystkie zmiany w zakresie produkcji truskawek wynikające z dostosowania polskiego prawa do wymogów Unii Europejskiej. Zmiany, jakie zaszły w produkcji truskawek na świecie i w Polsce, wynikają z tendencji zarysowujących się na rynku konsumenta, a także racjonalizacji pracy w sadownictwie i obrocie owocami. Rozwinięto bardzo nowoczesne technologie uprawy, takie jak produkcja owoców typowo deserowych, produkcja sterowana, integrowana czy ekologiczna. Te nowe, bardzo ważne dla producenta informacje zostały w obecnym wydaniu książki opracowane przez zespół wybitnych specjalistów z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa.
Status dostępności:
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18480.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej